KALİTELER
Paslanmaz Çelik Çeşitleri Nelerdir?
Paslanmaz çelik dendiğinde günlük kullanımda tek bir çeşit gibi algınsa da, kullanım alanına bağlı olarak birçok farklı paslanmaz çelik türü vardır. Bu çelik türleri arasında en yaygın kullanıma sahip olanlar ise östenitik, ferritik, martensitik ve süper dublekstir.
Östenitik
Birçok alanda kullanılan en yaygın çelik kaliteleri olan 304 ve 316, östenitiktir. Bu çelik türü yüzde 16 ila 26 arasında krom ve yüzde 35’e kadar nikel içerir. Östenitik paslanmaz çelik en yüksek korozyon direnci olan türdün ve ısıl işlemle sertleştirilmemektedir. Bu paslanmaz çelik türü aynı zamanda manyetik değildir, sünektir ve son derece sağlamdır.
En yaygın östenitik çelik türü ise yüzde 18 krom ve yüzde 8 nikel içerdiği için 18/8 olarak da bilinen 304 kalitedir. Östentitik paslanmaz çelikler havacılık ve gıda işleme endüstrilerinde yaygın biçimde kullanılır.
Östenitik çeliğin fiziksel özellikleri genel olarak ferritik ve martensitik çeliklere benzer. Buna karşın kimyasal bileşimleri farklıdır.
Ferritik
Ferritik çelikler, yüzde 0,2’den daha düşük karbonlu içeriğe sahiptir. Bu da onları ısıl işlemle sertleştirilemez hale getirmektedir. Soğuk işlemle yalnızca orta derece sertleşebilirler. Östenitik çeliklere kıyasla korozyona karşı daha az dirençlidirler. Standart bir ferritik çelik, yüzde 10,5 ila 27 oranında krom içerir ve nikel içermez.
Ferritik paslanmaz çelik kaliteleri arasında en bilinenleri 409, 430, 439 ve 441’dir. Ferritik çelik genel olarak mimari uygulamaların yanı sıra otomatik trim için kullanılır.
Martensitik
Martensitik paslanmaz çelik türleri genel olarak yüzde 11,5 ila 18 oranında krom içerirler. Bunun yanı sıra yüzde 1.2 kadar da karbon içermektedirler. Bu çelik türleri kimi zaman nikel de içerebilir ve ısıl işlemle sertleştirilebilirler. Güçlü ve sünek bir yapıya sahip olan bu çeliğin korozyona direnci orta seviyededir ve manyetiktir. Genelde 400 seviyeleri notlarda görünürler. Çatal bıçak takımları, türbinler, cerrahi aletler ve anahtarlarda kullanılan paslanmaz çelik türü olan martensitik popüler türlerden biridir.
Süper Dubleks
Östenitik ve ferritik paslanmaz çelik türlerini eşit olarak birleştiren dubleks çelikler yüzde 21 ila 27 aralığında krom, yüzde 1,35 ila 8 oranında nikel, yüzde 0,05 ila 3 aralığında bakır ve yüzde 0,05 ila 5 oranında molibden içerir. Elementlerin kombinasyonu süper dubleks çelikleri korozyona karşı en dayanıklı paslanmaz çelik türü haline getirmiştir.
Sonuç olarak, dubleks çelikler genellikle kimyasal işleme ve kimyasalları taşıyan depolama tanklarıyla konteynırların yapımında kullanılmaktadır.